TERESA COSTA-GRAMUNT, LA LLIBERTAT DE L’ ESCRIPTURA

Teresa Costa-Gramunt
Com un flaix
Editorial Comte d’Aure, 2020, 86 pàgs.


per Anna Rossell

Una troballa, aquest llibre de Teresa Costa-Gramunt. Ens en calen més, d’aquests. Perquè és fet des de la sinceritat, la discreció, la profunditat de pensament i l’originalitat literària, qualitats escasses. Des del punt de vista de les etiquetes de l’art literari a l’ús, impossible de classificar: quin gènere li correspondria a un conjunt de textos, la majoria autobiogràfics, alguns emparentats amb el conte (però no del tot i pocs), culminat amb una Suite Ofèlia, set «peces curtes de composició lliure […], d’un estil que combina impressionisme amb expressionisme fins arribar en algun moment a l’abstracció tal com entenia aquest estil pictòric Vasili Kandinsky, […]», com ens la defineix la pròpia autora?

No hi ha dubte que a Teresa Costa-Gramunt no li agrada encotillar-se ni que l’encotillin; escriu des de la llibertat absoluta tant quant a la forma com quant al fons, i això la fa gran i original.

La majoria dels textos escrits en primera persona i des del record de l’etapa de la infantesa o de moments posteriors, colpidors o que van donar un cop de timó a la seva vida, desprenen una sensibilitat pregona, que diu molt de la capacitat d’observació i emotivitat de la veu narradora. Altres, específicament reflexius i que inciten la reflexió dels lectors, destaquen per la importància dels aspectes triats com a tema: la identitat, el prejudici i les seves arrels, l’assetjament, la llibertat, el silenci i la seva capacitat d’estimular la interioritat i la creativitat, la construcció de la memòria i el naixement de les primeres paraules, el valor de l’oralitat, l’origen de les guerres, la banalització de la mort…


Costa-Gramunt, de formació dissenyadora gràfica, de fecunda erudició, que manifesta interès per totes les arts i una gran quantitat de disciplines, amara els seus textos amb un reguitzell significatiu de referents culturals essencials, molts esdevinguts universals, que donen fe de la pròpia il·lustració de l’autora: Caspar David Friedrich, Vasili Kandinsky, William Shakespeare, Heròdot, Estrabó, Axel Munthe, Wolfgang Borchert, Moisès Broggi, Marino Benejam, Josep Coll, Guillem Viladot, Eugeni d’ Ors, Francisco de Goya, Sigmund Freud, Jacques Lacan, Alexandre de Riquer, Ramon Cotrina i Puig, Manuel Baixauli, Virginia Woolf, Enric-Cristòfol Ricart, Maria Matilde Almendros, entre d’ a·lustració de l’autora: Caspar David Friedrich, Vasili Kandinsky, William Shakespeare, Heròdot, Estrabó, Axel Munthe, Wolfgang Borchert, Moisès Broggi, Marino Benejam, Josep Coll, Guillem Viladot, Eugeni d’ Ors, Francisco de Goya, Sigmund Freud, Jacques Lacan, Alexandre de Riquer, Ramon Cotrina i Puig, Manuel Baixauli, Virginia Woolf, Enric-Cristòfol Ricart, Maria Matilde Almendros, entre d’ altres.

Teresa Costa-Gramunt és autora d’una quarentena de llibres d’una amplíssima gamma de gèneres literaris. Autora també de poesia i traductora, col· labora en diversos mitjans de comunicació amb textos literaris i articles d’opinió. El seu blog literari: http://elveldharmonia.blogspot.com

© Anna Rossell
https://ca.wikipedia.org/wiki/Anna_Rossell_Ibern http://www.annarossell.com/
http://es.wikipedia.org/wiki/Anna_Rossell_Ibern
https://twitter.com/Raboliut